Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Kordon Kanını Saklayarak Aile  Sağlığınıza Yatırım Yapın
Kordon Kanını Saklayarak Aile Sağlığınıza Yatırım Yapın
Doğum Sonrası: Eşinizle Siz Bir Takımsınız
Doğum Sonrası: Eşinizle Siz Bir Takımsınız

Kordon Kanını Veya Dokusunu Saklatmak Neden Önemli?

Kordon Kanını Veya Dokusunu Saklatmak Neden Önemli?

Yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio; kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı, kök hücre üretimi ve bankacılığı alanlarında hizmet veriyor. Klinik araştırmalar ve ortaya koyulan çalışmalar gösteriyor ki, pek çok rahatsızlığın tedavisinde umut ışığı olarak bilinen kök hücreden zengin kordon kanını ya da dokusunu bağışlamak veya saklatmak önemli. Çünkü kordon kanından elde edilen kan yapıcı kök hücreler, tedavisi zorlu süreçleri kapsayan kan hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Kordon dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler ise tıpta birçok branşta tedavi amaçlı klinik çalışmalarda alternatif olabilir.

Türkiye’nin ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi Stembio, üstün teknolojiye sahip laboratuvarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. TÜBİTAK MARTEK AR-GE ve İnovasyon bölgesinde çalışmalarına devam eden Stembio, alanında yetkin bir kadroya sahip. İleri teknolojik altyapısıyla da yedi alt bölümde hizmet veriyor. Bu bölümlerden StemCord; otolog (kişisel) ve allojenik (toplum için bağış) olmak üzere kordon kanını işliyor ve bunları ileride kullanılmasına yönelik depolarken, kordon kanından elde edilen kök hücreler ise daha sonraki yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde etkin rol oynuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilgi Gökcan ile StemCord Grup Direktörü Nurgül Ünsal, kordon kanını veya dokusunu saklatmanın neden önemli olduğuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Toplaması tamamen zararsız ve birkaç dakikalık işlem

Gökcan, “Kordon kanı bebeğin doğumu esnasında alınır. Plasenta ve göbek kordonunun içinde kalan ve normalde biyolojik çöp olarak sayılan kan, sterilite koşullarına uyularak özel bir torbaya toplanır. Hemen ardından kordon dokusu da steril özel transfer kitine aktarılır. Tüm bu işlemler acısızdır; anne ve bebeğe hiçbir zarar verilmez. Tüm işlemlerin tamamlanması toplam 2-5 dakika sürer” dedi.

Kan ve lenf kanserlerinin tedavisinde büyük başarı sağlayan kan yapıcı kök hücrelerin, başta kemik iliği olmak üzere dolaşan kandan ve kordon kanından elde edildiğini belirten Gökcan, sözlerine şöyle devam etti: “Kordon kanından elde edilen hematopoietik (kan yapıcı) kök hücreler lenfoma, talasemi ve lösemi gibi tedavisi zorlu süreçleri kapsayan kan hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Kordon dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler ise ortopedi, immünoloji ve romatoloji gibi tıpta birçok branşta tedavi amaçlı olarak klinik çalışmalarda alternatif olabilir.”

Otoritelerin onay verdiği özel bir merkezde saklanmalı

Kök hücreden zengin kordon kanının veya dokusunun saklatma koşullarına dikkat çeken Ünsal, “Toplanan kaynaklar özel koşullarda işlem görür, yine en uygun koşullarda saklamaya alınacağı merkeze teslim edilir. Merkezde kordon kanı ve dokusu içindeki değerli kök hücreler özel işlemlerle bu dokulardan ayrıştırılır; önceden belirlenmiş kalite kontrol testlerine tabii tutulur. Onaylanan kök hücreler kullanıma hazır, konsantre halde uygun koşullarda canlılıklarının uzun süre korunacağı banka ünitesinde özel koşullarda depolamaya alınır.

Bu doku ve hücrelerin bağışlanmasında ya da saklatılmasında Sağlık Bakanlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılan, faaliyet izni alan bir merkezin tercih edilmesi gerekir. Ayrıca bu ruhsatlı merkezlerde yapılan tüm işlemlerin, kalite kontrol testlerinin ve saklama koşullarının, mevzuatın ve uluslararası otoritelerin belirlediği en üst seviyede olması şart. Bu sayede çok değerli olan kök hücreler ihtiyaç duyulacağı ana kadar sağlıklı ve güvenli bir şekilde uzun süre saklanabilir” diye konuştu.

Stembio: Türkiye’de tıbbın geleceğine yatırım…

Yeni nesil biyoteknoloji üssü olarak Türkiye’de tıbbın geleceğine yatırım yapan Stembio, kök hücre ve doku teknolojileri alanında hizmet veriyor. TÜBİTAK MARTEK Ar-Ge ve İnovasyon bölgesinde kurulan Stembio, yeni sağlık teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılması, bu alanda bilgilerin üretilerek yaygınlaştırılması ve yeni tedavi yöntemlerinin uygulamasına destek olmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Stembio, uygulamalarında ileri kriyoprezervasyon ve kalite kontrol yöntemlerini kullanarak kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ve bankacılığı olmak üzere üç ana kolda çalışmalar yürütüyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce verilen ruhsat ve faaliyet izinlerine sahip, laboratuvarı Avrupa Birliği’nin İyi Üretim Uygulamaları Sistemi (Good Manufacturing Practices, GMP) standartlarında kurulan GMP sertifikalı Stembio, EATCB (Avrupa Doku ve Hücre Bankalar Birliği) üyeleri arasında yer alıyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..