Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 7. ve 8. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 7. ve 8. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 3. ve 4. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 3. ve 4. Hafta

Yeni Bir Yaşam Başlarken: 5. ve 6. Hafta

Yeni Bir Yaşam Başlarken: 5. ve 6. Hafta

Bir bebeğin dünyaya gelişi muhteşem, anne karnında yaşadığı serüven ise mucizevi. 9 ay içinde yeni yaşam oluşturan kadın bedeni ise inanılmaz. Yumurta ve sperm hücresinden yenidoğana uzanan süreci, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy anlatıyor.

Hamileliğin 5. haftası

Artık hamilelik testlerinde pozitif sonuç görülebilir ve bir hekime başvurulabilir.

Bebeğinizin Ölçüsü Nedir?

Fetüsün anne karnındaki muhtemel ölçüsü 1,5 mm kadardır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

Bu hafta bebeğin kalp oluşumuna başlayacak tabakalar üretilir. Beyin, omurilik ve merkezi sinir sistemi de bu hafta itibariyle oluşmaya başlayacaktır. Bu nedenle anne adaylarının bebeklerinin gelişimine yardımcı olması için kesinlikle folik asit kullanmaya başlaması önerilmektedir. Folik asit kadınların sadece hamile oldukları anda başlaması gereken değil, hamile kalmayı düşündüğü andan itibaren kullanmaya başlaması gereken bir vitamindir. Folik asit genel itibariyle; avokado, bezelye, pancar ve kuşkonmazda bulunan B grubu bir vitamin olarak tanımlanabilir.
Anne karnındaki fetüsün, ultrasonda görünür hale gelmesi için hamileliğin 6. haftasında olmak gerekir. Ayrıca, hamileliğin 6. haftasında fetüsün kalp atışı da duyulabilir.

Hamileliğin 5. Haftasında Anne Adaylarında Görülen Belirtiler

Her anne adayında aynı olmamak koşulu ile genel olarak mide bulantıları bu hafta artış gösterir. Daha çok sabah uyanıldığında kendini gösteren mide bulantısı, gün içerisinde de ara ara yaşanabilir. Bu hafta mide bulantısı sebebi ile aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissedilebilir. Hormon seviyesi daha çok hamileliğin 6. haftasında artsa da bu haftada etkilerini gösterir ve mide bulantısını tetikler. Fakat hamileliğin 6. haftasında mide bulantılarının artmaya başlaması da tamamen hormonların etkisi ile oluşmaktadır.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Hamileliğin beşinci haftasında sık sık idrara çıkma isteği oluşabilir. Bu durum anne adaylarında düşük belirtisi olarak algılansa da, gebelik belirtilerinin en doğal olanlarından biri şeklinde açıklama getirilebilir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bilmeniz Gerekenler

Hamileliğin bu ilk haftalarında hekimler anne adaylarına, haftada 300 gr kilo almalarını önerirken, hamileliğin 20. haftasından sonra haftada 450 gr kilo almalarını önermektedir. Yalnız, hekimlere göre bu rakamlar standartlaşmış ortalama rakamlardır. Hamilelikte her kadın aynı kiloyu alacak gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle de anne adaylarının hamile kaldıkları kiloları önemlidir. Örneğin, kilosu normal olan anne adaylarının hamilelikleri boyunca alması gereken ortalama kilo aralığı 14-20 kg olurken, kilolu anne adaylarının hamilelikleri boyunca alması gereken ortalama kilo aralığı 8- 12 kg şeklinde belirtilmektedir. Bu hafta itibari ile anne adaylarının yaşadığı gebelik, dış gebelik de olabildiğinden en kısa sürede test yapılmalı ve hekim kontrolüne gidilmelidir.


Hamileliğin 6. Haftası

Bu Hafta Bebeğinizin Ölçüleri Nedir?

Bu hafta itibari ile fetüsün boyu 2 ile 4 mm arasında değişiklik göstermektedir. Fetüsün kıvrık bir C harfi gibi duruşu bulunmaktadır. Fetüsün kalp atışları da artık özel ultrasonlar aracılığı ile duyulabilecek durumdadır. Bu hafta itibari ile fetüsün embriyo gelişimi başlayacaktır ve sakatlıkların en çok bu dönemde başladığı da hekimler tarafından aktarılmaktadır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

Hamileliğin altıncı haftasıyla fetüsün akciğerleri, çenesi, burnu ve damak bölgeleri oluşmaya da başlamıştır. El ve ayak kısımlarında gelişmeler gözlenmiştir.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Anne adayları hamileliklerinin altıncı haftası olması ile hiç kilo almamış ya da 1 ya da 2 kg almış olabilirler. En çok mide yanması şikayeti bu hafta ile tamamen başlamış olur. Mide yanması şikayetlerini azaltmaya çalışmak için yapılması gerekenler;

  • Günlük öğünleri 5-6 bölüme ayırmak daha doğru olacaktır. Bu şekilde anne adaylarının gün boyunca karınları tok olacak ve yemek aralıklarını kısa tuttukları için mide yanmalarını da engelleyeceklerdir.- Hamileliğin temel şikayetlerinden biri olan sürekli uyku halini, özellikle yemek yedikten sonra bastırmaya çalışmak da mide yanması şikayetini ortadan kaldıracaktır. Yemek yedikten sonra uyumak sadece hamilelikte değil, tüm yaşam boyunca mide yanmasına sebep olacak bir durumdur.

  • Hamilelikte baharatlı, acı ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu besinlerin yanında aşırı salçalı yemeklerde mide yanmasına sebep olacaktır.

  • Süt ve yoğurt tüketmek mide yanmasını büyük ölçüde azaltacak ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirilmesini sağlayacaktır.

Hamileliğin altıncı haftasında görülen bir diğer şikâyet kabızlıktır. Önceki haftalarda sık sık idrara çıkmanın yanında bu hafta kabızlık başlangıcı da görülebilir. Bu durumu önlemek ya da en azından daha küçük bir problem haline getirmek için yapılması gerekenler;

  • Bol su içmek,

  • Egzersiz yapmak,

  • Sürekli katı beslenmeden uzak durmak olacaktır.

Hamileliğin 6. Haftasında Anne Adaylarına Yapılan Tahliller

  • Hemogram, anne adayının kan sayımı için yapılır. Kansızlık probleminin olup olmadığı bu test ile anlaşılır.

  • Kan uyuşmazlığı problemine karşın, anne ve baba adaylarının kan gruplarının öğrenilmesi.

  • Tam idrar tetkiki.

  • Anne adaylarında olabilecek tiroid ya da guatr sorunlarını öğrenmek için TSH testi yapılır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..