Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamileler İçin 7 Soruda Kalsiyum Rehberi
Hamileler İçin 7 Soruda Kalsiyum Rehberi
Hamileyken Sofranızda Bulunması Gereken 6 Besin
Hamileyken Sofranızda Bulunması Gereken 6 Besin

Magnezyumun Hamilelikte Önlediği 7 Problem

Magnezyumun Hamilelikte Önlediği 7 Problem

Hamilelik döneminde birçok vitamin ve minerale duyulan ihtiyaç artıyor. Bu ihtiyaçlar sağlıklı bebek gelişimi ve sorunsuz bir doğum için gerekli… Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum/Tüp Bebek Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşet Jane Özcan, hamilelikte magnezyum alımının bebek ve anne sağlığı üzerine etkileri hakkında bilgiler veriyor.

Dünya üzerinde yaklaşık 2 milyon kişi mikro besin yetersizliği riski altında. Bu nedenle hem hamilelik sürecinde gebenin ihtiyaçlarını karşılayabilmek hem de bebeğin anne karnındaki süreçte ve doğum sonrasında bilişsel becerilerinin gelişimi açısından mikro besin desteği önerilerine uyulması gerekiyor. Hamilelik mikro ve makro besinlere ihtiyacın arttığı en önemli yaşam dönemlerinden biri…

Besin eksikliklerinin kronik hastalıklar üzerine etkisi

Günümüzde mikro besin eksikliklerinin anne karnındayken başlayan epigenetik etkilerinin yetişkin dönemde ortaya çıkan kronik hastalıklar üzerine etkileri araştırılmaktadır. Bu nedenle mikro besin eksikliklerinin nesiller arasında ve üreme sonuçları üzerindeki yaşam boyu etkileri nedeniyle hem klinik hem halk sağlığı önlemlerinin hamilelik öncesi, hamilelik sırasında, emzirme döneminde ve yaşamın ilk birkaç yılında özenle düzenlenmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde folik asit, kalsiyum, çinko, bakır, magnezyum, selenyum ihtiyacı artmaktadır.
Magnezyum, vücut ısısının düzenlenmesi,  hücre yenilenmesi açısından gerekli olan nükleik asit ve protein sentezi, sinir ve kas hücrelerinin doğru çalışabilmesi için gerekli olan önemli bir mineraldir.

1. METABOLİK ETKİLER

2013 yılının Mart ayında yayınlanan bir araştırmada, magnezyum desteği alan ve almayan iki gebe grubu (toplam 9090 gebe ve bebekleri) karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır ancak dikkate alınan 10 çalışmadan özellikle ikisi güçlü çalışmalardır ve bu çalışmaların sonuçları ise magnezyum alan gruptaki bebeklerin ölüm hızlarının azaldığını, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi ) ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskinin düştüğünü göstermiştir.  Ancak diğer iyi düzenlenmemiş çalışmaların sonuçlarıyla birlikte bir derleme yapıldığında aradaki fark anlamlı olarak gösterilememiştir.
Diğer bir husus da: Serebral palsi, gelişimsel sakatlık, zihinsel sağlık bozukluklarının çoğu anne karnındayken başlar. Bu durum etkilenen bireylerin yaşamlarının neredeyse tüm alanlarındaki işlevlerini etkilendiği için büyük ekonomik ve duygusal yüke neden olur. Şu andaki tedavi seçenekleri ilk hasarlanmayı önlemekten ziyade hasarlanma sonrasında kurtarma, rehabilitasyon ve rejenerasyona dayalıdır. Önleme tedavisinde, fetusun anne karnındaki ortamını değiştirmeye çalışmalıyız ancak teratojenik (maruz kalınması durumunda bebekte yapısal bozukluk yaratarak zarar veren etken) etkiler endişesiyle dikkatli davranılmaktadır. Hayvanlar üzerinde doğal sağlık ürünleriyle yapılan çalışmalar vardır. Bu çalışmalar arasında magnezyumla ilgili olan klinik çalışmalar tamamlanmış ve hayvan modelleri üzerinde ümit verici sonuçlar elde edilmiştir.

2. GEBELİK KRAMPLARI

Magnezyum kas ve sinir demetleri üzerinde gevşetici bir etki yapmaktadır. Bu özelliği ile gebeliğin ilk haftalarında meydana gelen kasık karın ağrılarında progesteron içerikli ilaçların etkilerini potansiyalize etmek için kullanılabilir. Gebeliğin ikinci trimesterinde ise bacak krampları artmaktadır. Bu durum hastanın uyku düzenini bozarak hayat kalitesini düşürmektedir.  Bu dönemde bacak kramplarını azaltmak için kullanılır.

3. UYKUSUZLUK

Uykusuzluk gebelerin en sık karşılaştıkları problemlerdendir. Gebeliğin ilk dönemlerinde kasık ağrıları nedeniyle, ilerleyen dönemlerde de özellikle geceleri daha belirgin olan bacak krampları nedeniyle, üçüncü trimesterda ise rahmin iyice büyümesi ve nefes alma zorluğunun yarattığı anksiyete nedeniyle hamileler uykusuzluk çeker. Magnezyum, nörotransmitter (Nöronlar arasında veya bir nöron ile başka bir hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallar) seviyesinde işlev görerek uykuya geçişi hızlandırır.

4. BULANTI- KUSMA

Gebelik kusmalarının öncelikli nedeni bu dönemde meydana gelen hormonal değişiklikler olmasına rağmen, magnezyum desteği verilmesinin stresi azaltarak bulantıların azalmasına neden olduğu izlenmiştir.

5. MİGREN

Magnezyum desteği, gebelik döneminde artan migren ataklarının azalmasını sağlar. Beyin kökündeki iyon kanallarında meydana gelen değişimlerle, nöral etkilerle damar yatakları genişler ve beyne giden kanlanmanın artmasıyla baş ağrısı oluşur. Magnezyum desteği iyon kanallarının düzenlenmesine yardımcı olur.

6. KEMİK ERİMESİ

Gebelikte yeterli düzeyde magnezyum alımı, ileriki zamanlarda yaşanabilecek osteoporoz riskini azaltmaktadır.

7. CİLT SAĞLIĞI

Magnezyum alımı tahriş olmuş ve kuruyan cildin sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

Hamilelik döneminde magnezyum desteği ne kadar olmalıdır?

Gebelikte magnezyum desteğiyle alakalı çeşitli çalışmalar farklı dozlar bildirmiştir. Magnezyum desteği sıklıkla günlük 350 mg dozunda önerilmektedir ancak 2000 mg magnezyum desteği öneren çalışmalar da bildirilmiştir.
Magnezyum içeren başlıca besinler
• Ispanak, yeşil fasulye, brokoli, lahana en yoğun magnezyum içeren sebzelerdir.  100 gram ıspanakta yaklaşık 75 mg magnezyum bulunmaktadır.
• Muz, avokado magnezyum açısından zengin meyvelerdir.
• Kuru meyveler magnezyum açısından zengindir.
• Süt ve süt ürünleri magnezyum açısından zengindir.
• Pirinç ve tahıllı gıdalar magnezyum açısından zengindir.
• Kabak, ayçiçeği çekirdeği magnezyum açısından zengindir ancak kalori açısından da zengin olduğu için tüketim miktarının ayarlanması gerekmektedir.
• Yerfıstığı, badem, kaju magnezyum açısından zengindir.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..