Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMINA DİKKAT!

ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMINA DİKKAT!

Teknoloji Hayatımızın Her Yerinde

Günümüzde teknoloji hayatımızın neredeyse tüm alanlarını hakimiyeti altına almış durumda. Birbirinden farklı teknolojik cihazlar ise 7’den 70’e tüm insanların ellerinin altında.

Bilgisayar, akıllı saat, tablet gibi teknolojik aletler tabii ki yaşamımızın birçok noktasında bizlere yardımcı oluyor ve zoru kolaylaştırıyor…

Fakat bu cihazların görünen faydalarının yanında, yanlış kullanıldığı durumlarda çeşitli tehlikelere gebe olduğu da bir gerçek.

Teknoloji Kullanımı Çocuklarda Yüksek Zekanın Göstergesi Değil!

Teknolojik cihazlar gerektiğinden fazla ve kontrolsüz kullanıldığı durumda, özellikle çocuklarda ve ergenlerde teknoloji bağımlılığına neden olabiliyor.

Sürekli teknolojik cihazlarla vakit geçiren ve bu cihazları kullanan çocuklar, çevrelerinde bulunan kişiler tarafından zeki olarak nitelendirilebiliyor. Ancak bu doğru bir değerlendirme değildir. Aksine, ebeveynlerinin çocuklarının ellerine küçük yaşlardan itibaren verdikleri tablet, telefon, bilgisayar gibi cihazlar çocukların beyin gelişimini negatif yönde etkileyebiliyor.

Çocukta zekâ gelişiminin tam olarak tamamlanmamasına neden olabilen bu cihazlar, ilerleyen zamanlarda çocuklarda sosyal ortama uyum sağlayamama gibi problemlere yol açıyor.

Özellikle teknolojinin içine doğan, Z ve Alfa kuşaklarına dahil olan yaş grubundaki çocuklar, reel yaşamda sosyalleşmeyi öğrenemeden sanal dünyada, sosyal ağlarda, oyun sitelerinde sosyalleşmeyi öğrenmeye çalışıyor.

Teknoloji Bağımlılığına Altyapı Hazırlamayın!

Sizler de henüz çok küçük olduğu halde, 1-2 yaşlarındaki çocukların ellerinde akıllı telefonların, tabletlerin olduğunu fark etmişsinizdir.

Çok hızlı bir yaşam tarzının hakim olduğu günümüzde, bazı ebeveynler, daha zahmetsiz bir şekilde yemek yedirmek, kendi işleriyle ilgilenmek, kendilerine vakit ayırmak ya da çevresindekilerle rahat sohbet edebilmek için yaş gözetmeksizin çocuklarının ellerine teknolojik cihazları veriyorlar. Bunu yapan aileler, aslında çocuklarının teknoloji bağımlısı bireyler olmasına altyapı hazırlamış oluyorlar.

Henüz konuşmayı bile öğrenmemiş, bir çocuğun teknolojik cihazları kullanmayı öğrenmesi ona ailesi tarafından yapılan büyük yanlışlardandır.

Gerçekleştirilen çalışmalarda, motor gelişimi dönemindeki çocuklardan teknolojik cihazlarla içli dışlı olmayanlarının, kalem kullanarak farklı figürleri çizmeye çalıştığı, ancak teknolojik cihazlar ile fazlaca vakit geçiren çocukların, hiçbir şekilde anlaşılır ve mantıklı figürler oluşturamadığı görülmüştür.

Teknolojik Cihazlar Çocuğunuzu Esir Almasın…

Çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarının ellerine teknolojik cihazları veren aileler, ilerleyen zamanda çocuklarının teknoloji kullanımını abarttığını, bu cihazlara esir olduğunu görünce endişeye düşerek uzmanlara başvurmak zorunda kalıyorlar.

Tabii ki bu dönemde teknolojiden, internetten tamamen uzak kalmak, cihaz kullanımını sıfıra indirmek mümkün olmayabilir . Yeterli oranda doğru kullanılan teknoloji çocuğa yarar sağlar. Fakat bu kullanımın sınırsız olması kaçınılmaz olumsuz sonuçları beraberinde getirir.

Bir çocuğun gerçek hayatta yaşaması gereken her duyguyu sanal ortamda yaşaması hem kendisi hem ailesi için çeşitli problemlere ortam hazırlayabiliyor. Anne-Babalar çocuklarına bu his ve düşünceleri gerçek hayatta yaşayabilecekleri ortamı hazırlamalıdır. Aksi taktirde teknolojik bağımlılığına galip gelmek çok zor olacaktır.

Ebevynler Nasıl Davranmalı?

Sosyal Ortam Yaratın…

Çocuklarınızın yaşıtları, arkadaşları ile bir araya gelmelerine ortam hazırlayın. Birlikte yapabilecekleri aktiviteler planlayın ve akranlarıyla sosyalleşmelerine katkıda bulunun.

Doğru Yönlendirin…

Herkes çocuğunu gözlemler. Sizler de onların keyif aldıkları, ilgi duydukları alanların hangileri olduğunu tespit edin. Gözleminiz sonucunda onları, uygun olan spor ve kültürel aktivitelere yönlendirin.

Mutlaka Sınır Koyun…

Çocuklarınızın teknolojik cihazlarla geçirdiği vakitlere sınırlar getirin.

Teknolojik cihaz kullanım günlerini ve saatlerini belirleyerek bu zamanlamayı arada revize edin.

Kullanımı Denetleyin…

Çocuğunuzun cihaz kullanımı takip edin ve zaman geçirdikleri programları denetleyin.

Cihazlarınızda güvenli internet aplikasyonlarının bulunmasına özen gösterin.

Gerektiğinde Uzmana Başvurun…

Çocuğunuzun çok uzun süreli teknolojik cihaz kullandığını gözlemliyorsanız ve bu durumu değiştirmeye çalıştığınız halde başaramıyor, saat sınırı koyamıyor ve çocuğunuzu tüm ikazlara rağmen engelleyemiyorsanız mutlaka bu konuda deneyimli bir uzmana başvurarak gerekli desteği alın.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..