Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bu Akademi Psikolojik Sermayeyi Geliştiriyor
Bu Akademi Psikolojik Sermayeyi Geliştiriyor

Ghosting Nedir? Flört Döneminde Nasıl Psikolojik Şiddete Dönüşür?

Ghosting Nedir? Flört Döneminde Nasıl Psikolojik Şiddete Dönüşür?

Son dönemde sıkça kullanılmaya başlayan “Ghosting” kelimesi yok sayma, görmezden gelme olarak ifade edilebilir. Kelime kökenini İngilizce hayalet kelimesinden alarak, ilişkide olunan kişiyi bir anda görünmez kılmaya, yani önemsizleştirmeyi hedefliyor.

Elbette zarar verici, karşı tarafı rencide edici bir tutum ama aynı zamanda bu davranışı sergileyen hakkında da dikkat çekici bilgiler veriyor. Örneğin bu kişinin ne kadar özgüvensiz olabileceği, kendini büyük görse de aslında korkularla dolu olabileceği gibi…

Ghosting kelimesi genellikle duygusal ikili ilişki konularında gündeme geliyor. En fazla sosyal medya ortamında rastlanıyor. Duygusal ilişkilerin başlama yeri haline gelen sosyal medya uygulamaları aynı zamanda ilişkiyi bitirme yeri olarak da kullanılıyor. Peki neden, yüzyüze görüşmek yerine Ghosting denen bu mobbing yöntemi kullanılıyor? Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ghostinge uğrayan kişinin, bu davranışın nedeni olmadığını, çoğu zaman ghosting yapan kişinin empati yoksunluğundan ve sorumluluk bilinci gelişmediğinden bu yönteme başvurduğunu belirtiyor.

Ghosting iletişimi yok sayar ve bu ciddi bir duygusal istismardır

Son dönemlerde kadın-erkek ilişkilerinde oldukça sık gündeme gelen ‘ghosting’in, ilişkide bir anda tüm iletişim kaynaklarını kesme ve karşı tarafı yok sayma halidir.

Taraflardan biri yaşanan tüm iletişimi yok saymış ve ilişkiden çekilmiş olur.

Bir bireyi, duygularını ve aradaki iletişimi yok saymanın çok ciddi bir duygusal istismar olduğunu belirten Taşkın, “Psikolojik şiddet başlığı altına alınabilir. Şiddet sadece fiziksel olmak zorunda değil.” diye konuştu.

Sorumluluk duygusu gelişmemiş, empati yeteneği düşük kişiler ghostinge başvuruyor
Ghosting yapan kişilerde genellikle sorumluluk duygusunun gelişmediği, empati yeteneğinin düşük olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken Taşkın, “Kişi, iletişimi bitirecek konuşmayı yapabilecek kadar ilişkiye değer vermemiş gibi gösteriyor kendisini. Aslında bu değer vermemesinden çok özgüvensizliğinden kaynaklanabiliyor. Fakat iletişimi birden kesilen kişi kendisini değersiz, yetersiz hissedebiliyor. Durumun kendisi ile ilgili olmadığını anlaması uzun zaman alabiliyor.”

Maruz kalan kişinin davranışlarıyla alakalı değil

Ghosting uygulanan kişinin de ilişkide güven algısını tamamen kaybetmiş olabileceğine değinen Taşkın, “Kişi karşı tarafın tüm bu yaptıklarının kendisinden kaynaklandığını düşünebilir. ‘Ben onun gitmesine sebep oldum, suçluyum’ gibi düşüncelere kapılabilir. Aslında durum, maruz kalan bireyin davranışlarıyla tamamen alakasızdır. Kişilerin güven algılarının zedelenmesi ve bir sonraki ilişkileri için duygusal yatırım yapmaktan kaçınmasına sebep olabilir.” diye konuştu.

Ghosting, flört şiddetidir

Ghosting davranışlarının, mesajları görmezden gelme, aramalara kayıtsız kalma, plan günü ortadan kaybolma, ilişkiye dair kişiyi ortada bırakma, net olmama, sosyal medyadan aniden çıkarma gibi davranışlar olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, tüm bu davranışların flört şiddeti olduğunu söyledi.

Ghosting uygulayan kişilerde özgüven problemleri, duygusal zeka düşüklüğü, bağlanma sorunları, sorumluluk alamama, empati eksikliği gibi bir çok durum olabileceğine dikkat çeken Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu duruma maruz kaldıysanız, durumun sizinle değil karşınızdaki kişi ile ilgili olduğunu anlamanız zaman alabilir. Öz güven düşüklüğünüz, yetersizlik ve değersizlik duygularınız tetiklenebilir. Psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar yıkıcıdır. Bu durum uyku, yeme, çalışma düzeni gibi günlük işlevselliğinizi bozuyorsa mutlaka psikoterapi desteği almalısınız.”

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..