Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeklerin Kış Bakımı Nasıl Olmalı?
Bebeklerin Kış Bakımı Nasıl Olmalı?
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek bağı yaklaşık iki hafta içerisinde düşer ama o düşene kadar da anneler bir hayli tedirgin olurlar. Ancak göbek bağında sinirler bulunmadığından bebeğin canının yanması söz konusu değildir. Sadece bakım yaparken biraz özenli olmak gerekir. Bu özenin içerisinde neler olduğunu da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen’e sorduk.

Göbek bağı nedir?

Göbek bağı, bebeğin anne karnında besin ve oksijen taşınmasını sağlayan ve doğumda kesilen bir yapıdır. Önceleri mavi-beyaz renkte ve jölemsi bir yapıda olan göbek bağı kalıntısı zamanla siyahlaşır ve kurur. Yaklaşık 2 hafta içinde de düşer.

Göbek bağı neden önemli?

Anne karnında olduğu gibi doğumdan sonra da hayli büyük öneme sahip olan göbek bağı, anne ile bebek arasındaki yaşam köprüsü gibidir. Anne karnında bebek ile plasenta arasında iletişimin kurulması için gereklidir. Ayrıca bebeğin beslenme ve gelişmesi için gerekli oksijen, besinler ve faydalı diğer faktörlerin iletişimini sağlar. Her anlamıyla bir mucize olan bebeklerin göbek kordonu da aynı mucizevi özellikleri sunarak anne ve bebek arasındaki bağı oluşturur.

Göbek bağı zarar görürse ne gibi sonuçları olur?

Göbek bağı zarar gördüğü takdirde birçok fonksiyonu yerine getiremeyeceği için ciddi sorunlara yol açabilir. Bebeğin gelişimini etkileyeceği gibi ileri boyutlarda enfeksiyon kapmış bir göbek bağı ölüme kadar götürebilir. Tam da bu yüzden göbek bağı bakımı oldukça önemlidir ve ebeveynlerin üzerinde durması gereken noktalar vardır.

Doğru bir göbek bağı bakımı nasıl olmalı?

Ebeveynleri en çok endişelendiren konuların başında göbek bağı bakımı gelir. Birçok ebeveyn henüz düşmemiş olan göbek bağı konusunda bebeğin canını yakma düşüncesiyle tedirginlik yaşayabilir. Ancak göbek bağının olduğu kısımda sinirler bulunmadığı için bebeğin canının yanması söz konusu değildir. Bu nedenle göbek bağı bakımı yapılırken tedirgin olmaktan ziyade özenli olmakta fayda vardır.  Doğru bir göbek bağı bakımı için olmazsa olmazlar;

  • Hastane tarafından verilen antiseptik solüsyonlar ile bebeğinizin göbek bağı temizliğini yapın. Göbek bağına takılan mandalı oynatmak konusunda endişe duymanıza gerek yoktur. Çünkü bebeğiniz bunu hissetmeyecektir.
  • Göbek bağı için takılan mandalın altını asla ihmal etmeyin. Sadece mandalın üst tarafına yapılacak bakım bağın geç düşmesine sebep olacağından mandalın alt tarafına da özen gösterilmelidir.
  • Bebeğinizi göbek bağı düşene kadar haftada 2-3 kez yumuşak bir sünger yardımıyla banyo yaptırın. Banyodan çıkar çıkmaz ise göbek bağını bir bez yardımıyla kurulayın. Gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarıyla uzaktan olacak şekilde kurutun.
  • Bebeğinizin göbek bağını kapatmayın. Aksine hava alması sağlayın, üzerine dolaşımı engelleyecek basınç uygulamayın. Özellikle bebek bezi içine kapatılan göbek bağı hem geç düşme hem de enfeksiyon riskini arttırır.
  • Göbek bağının hava almasını sağlayın. Bu durum hem daha fazla iyileşme hızını hem de kuruma hızını arttıracaktır.
  • Bebeğinizin bezini değiştirirken göbek bağının dibine dikkatlice bakın ve birikmiş olabilecek nemli yapıyı bir pamuklu çubuk ile temizleyin.
  • Bu bölgeye doktorun verdiği antiseptik solüsyonlar dışında hiçbir kimyasalı sürmeyin. Siz önerilen bitkisel veya doğal olarak sunulan karışım ve ürünlere itibar etmeyin.

Doğru yapılmış bir göbek bağı bakımı bebeğinizde oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçerken gelişimi için önemli olan bu süreci de kolay atlatmanızı sağlar.

Dikkat, bu belirtiler bir uyarı olabilir!

Bebekler için göbek bağının da göbek bağı için yapılacak bakımın da önemini artık biliyoruz. Ancak bazı durumlar var ki ebeveynlere uyarı niteliğinde olabiliyor ve ciddi problemlere zemin hazırlıyor. Eğer ki;

  • Göbek bağının başından sarı irin geliyor ve kötü bir koku yayıyorsa,
  • Mandalın olduğu kısımda kızarıklıklar ve şişlikler varsa,
  • Hafif kanamaların ötesinde durmayan ve ciddi bir kanama varsa, bebeğiniz enfeksiyon kapmış olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden bir hekime başvurun.

Doğru yapılan bakım hayati önem taşıyor!

Tam anlamıyla mucizevi bir yapıda olan ve bir yaşam köprüsü gören göbek bağı hem anne karnında hem de doğumdan sonra bebek sağlığı ve gelişimi için önemli bir rol oynuyor. Yukarıda belirtildiği gibi birkaç küçük ipucuyla doğru bir bakım mümkündür. Ancak bazen ebeveynlerin endişeleri bazen de ihmalleri yüzünden bebek için doğru ve eksiksiz bir bakım sağlanamıyor. Zaman zaman da ebeveynlerin kaygıları yanlış uygulamaları ve tabi ciddi problemleri beraberinde getiriyor. Kısacası doğru yapılman göbek bağı bakımı önce enfeksiyona önlenemediği takdirde de ölümlere yol açabiliyor.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..