Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinizi Nasıl Emzireceğinizi Biliyor musunuz?
Bebeğinizi Nasıl Emzireceğinizi Biliyor musunuz?
Anne Sütünü Ne Çoğaltır?
Anne Sütünü Ne Çoğaltır?

Bebeğinize Vereceğiniz En Değerli Armağan; Anne Sütü

Bebeğinize Vereceğiniz En Değerli Armağan; Anne Sütü

9 ay boyunca anne karnında tüm tehlikelerden korunarak büyüyen bebek, doğumla birlikte tanımadığı, alışık olmadığı ve kendisi için birçok riskin bulunduğu bir dünyaya gözlerini açar. Bu dünyada en önemli koruyucusu ise annesidir. Anne yalnızca ilgisi ve koşulsuz sevgisi ile bebeğini korumaz. Sadece bebeği için, ona özel ve onun ihtiyaçları için ürettiği sütüyle de bebeğini güçlü bir koruma çemberine alır. Anne sütü yalnızca bir besin maddesi değildir. Bebeğin ilk aşısı, onun vücut şifrelerini bilen canlı bir yapı, sağlıklı büyümesi için fizyolojisine en uygun gıdadır. 

Bebek gelişimi uzmanları sağlıklı ve mutlu bebek yetiştirmenin ilk adımlarından birinin anne sütü olduğunu söyler. İlk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişim skorları anne sütü alamayan bebeklere göre daha ileridedir.Ürünleriyle bebek sağlığını korumayı amaçlayan, “Neşeli bebekler, gerçek gülücükler” sloganıyla yola çıkan Molfiks anne sütünün önemini bilerek hareket etmekte, AR-GE çalışmalarında bu noktayı hep göz önünde bulundurmaktadır.  

Anne sütünün içinde ne var?

Miktarı ve içeriği bebeğin ihtiyaçlarına göre üretilen anne sütü, her bebek için farklıdır. Örneğin; prematüre doğmuş bir bebek için üretilen sütte, onun henüz olgunlaşmamış organlarının gelişimi için gerekli öğeler bulunur. Annenin vücudu bebeğin doğum tarihini ve gelişimini bilir ve buna göre süt üretir. Yani bebek sindirim ve akciğer sorunları, göz gelişimi problemleri yaşıyorsa üretilen sütte bu sistemlerin gelişimini hızlandıracak vitamin ve mineraller daha fazladır. Annenin bedeni hiçbir ilacın sağlayamayacağı mükemmellikteki kombinasyonu bebeği için hazırlar ve onun bu karışımı en rahat biçimde alabilmesi için süt formunda bebeğe sunar.

Annenin sütünün içeriği bebeğin doğum tarihine göre değişebildiği gibi aynı bebeğin ayına hatta gün içindeki öğününe göre de değişir.

Doğumdan sonra gelen ilk süt (kolostrum) bebeği hastalıklara karşı koruyan ilk kalkandır, ilk aşıdır. Kolostrumun 1 ml’sinde 1.000.000 canlı hücre bulunur. Bu gelinen teknolojiye rağmen hiçbir ilaçta bulunamayacak bir güçtür. Ayrıca meme ucunda da kök hücreler bulunur. Tüm bu koruyucu antikorlar bağışıklık sistemi henüz oluşmamış olan bebeği korumak için programlanmıştır.

Bebek ilk günlerde protein, bağışıklık kuvvetlendirici vitamin ve minerallere daha çok ihtiyaç duyduğu için vücut anne sütünü buna göre ayarlar. Kolostrumda normal bir yetişkinde bulunan antikorların 100 katı antikor bulunur. Bu bebek için çok önemlidir.

Doğumdan sonraki iki hafta içinde gelen geçiş sütünde protein miktarı azalmaya, şeker, yağ ve enerji miktarı artmaya başlar. Bu büyüyen bebeğin gereksinimlerine göre ayarlanmıştır.

Olgun sütün ise %88’i su, %55’i yağ, %37’si karbonhidrat ve %8’i proteindir. Anne sütündeki laktoz bebeğe enerji verirken, bağırsaklarda bakteri üremesini önleyen bir ortam oluşturur.

Anne sütü bebeği korur

Anne sütündeki yağlar bebeğin görme ve beyin fonksiyonlarının gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin beyin ve sinir dokusunun gelişimi için gerekli olan yağlar anne sütünde inek sütüne göre 8 kat fazla bulunmaktadır. 

Olgun sütte bulunan protein miktar olarak az görünsede, içerik olarak o kadar değerlidir ki ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyacını karşılar.

Anne sütündeki tuz oranı çok düşüktür. Bu yüzden bebek fazla tuzu atmak için ekstra suya ihtiyaç duymaz.

Anne sütü bebeği hastalıklara karşı korur. İshal zatürre gibi hastalıklar bu bebeklerde daha az görülür. Hastalığa yakalansalar bile kolay atlatırlar.

Şeker hastalığı, obezite, damar sertliği, bağırsak hastalıları gibi kronik hastalıklar anne sütü alan bebeklerde daha az görülür.

Alerjik hastalıklar daha az yaşanır. Çocukta alerjik yatkınlık bile olsa bunun görülmesi ileri yaşlarda ve daha hafif oluşur.

Anneden süt emen bebekler biberonla beslenen bebeklere göre daha fazla güç harcadıklarından çene ağız ve dil kasları daha fazla çalışır. Bu da daha iyi çene ve diş yapısı demektir.

Annesini emen bebek ilk aylarda ihitiyaç duyduğu emme hazzına daha fazla ulaşır. Bu onda güven duygusunun gelişmesi açısından da önemlidir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü ve buna bağlı oluşan kusma daha az görülür.

Anne sütü mamadan daha kolay hazmedilir. İçeriği daha fazla kana geçer. Anne sütündeki enzimler bebeğin sütü daha kolay hazmetmesini sağladığı için daha az gaz problemi oluşur. Ayrıca anne sütü inek sütüne göre daha az protein içermesine rağmen kalitesi ve yararlanımlılığı çok yüksek olduğu için neredeyse tamamı bağırsaklardan emilir. İnek sütünde bebek tarafından emilemeyip dışarı atılan protein miktarı fazladır.

Anne sütü alan bebeklerde pişik ve kabızlık daha az görülür. Çünkü içeriği bebeğe en yakın maddelerden oluşur.

Anne sütündeki kolestrol miktarı ilk aylarda enzim sistemlerinin gelişimini uyarmak ve ileriki yaşlarda damar sertliğinin oluşumunu önlemek açısından önemlidir.

Anne sütündeki kazein maddesi mikropların bebeğin mide, bağırsak ve solunum yollarında tutunarak hastalık yapmasına engel olur.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde aşıların gücünün ve etkinliğinin arttığı ve aşılarla korunulan hastalıklara daha az yakalandıkları görülmüştür.

Son olarak anne sütü sadece bebek için değil genel olarak insan sağlığı için önemlidir. Yaşanabilirliliği artırır. Direnci yüksek tutar. Bebekliğinde anne sütü ile beslenenlerde bazı kanser türlerinin daha az görünmesi anne sütünün tüm yaşam boyunca koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. BEBEĞİNİZİ BU HAKTAN MAHRUM ETMEYİN.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..