Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğiniz Refleksleri İle Doğar
Bebeğiniz Refleksleri İle Doğar
Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerin Kış Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerin Kış Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebek cildinin ne kadar hassas olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bununla birlikte kış mevsiminin cildi kurutan bir etken olduğunu da. Bariyer olan Epidermis’in direnç göstermesi için neler yapmamız gerektiğini, bebeklerin kış bakımının nasıl olması gerektiğini Dermotoloji Uzmanı Yrd. Doç. Doktor Mavişe Yüksel’e sorduk.

Su kaybı erişkinlere göre fazla

Bebeklerde deri kalınlığı erişkin ve büyük çocukların neredeyse yarısı kadardır. Epidermis derinin bariyer görevi gören en üst tabakasıdır; vücudun su kaybını ve toksik madde emilimini engeller, enfeksiyonlara karşı direnç gösterir. Bebeklerin epidermisi erişkinlere kıyasla henüz gelişmemiştir ve bariyer fonksiyonu zayıftır. Bu nedenle bebeklerde deri yoluyla su kaybı erişkinlere göre çok daha fazladır.

Daha kuru bir yapıya sahip

Özellikle yeni doğan derisi büyük bebeklerle karşılaştırıldığında göreceli olarak daha kuru bir yapıya sahiptir. Yeni doğanda deri ph değeri yaklaşık 6,2-7,5 iken birkaç hafta sonra erişkin değeri olan 5,4-5,9 değerlerine ulaşır. Bu değerlere ulaşana kadar yeni doğan derisi bakteriyel enfeksiyonlara yatkındır.

Kış ayları ile beraber soğuk, kuru ve nemsiz hava bebeklerin henüz korumasız olan cildini erişkinlere oranla çok daha fazla olumsuz etkiler. Bebek cildinin kuruluğuyla kış aylarında daha sık karşılaşırız, bu durum egzamaya yatkınlığı arttırır.

Bebeklerde deri kuruluğunun önlenmesi

Banyo
Özellikle 36. haftadan önce doğmuş küçük bebeklerde banyo 24 saatten sonraya ertelenmelidir. Bebeklerde günlük banyo önermeyiz. Haftada 2-3 defa banyo idealdir. İdeal banyo su sıcaklığı konusunda görüşler farklıdır: Beden sıcaklığına yakın (37-37,5°C) veya düşük sıcaklıkta (34-36°C) önerilmektedir. Banyo süresi on dakikadan az olmalıdır.
Deri temizliği için alkali olmayan yumuşak formüllü, nötral veya hafif asidik, parfümsüz, likid, temizleyiciler tercih edilmelidir. Normal sabunlar alkali yapıda olup kuruluğa ve iritasyona yol açtıklarından bebeklerde kullanılmamalıdırlar. Ovalama işlemi yapılmamalıdır.
Yumuşak formüllü, pH değeri gözyaşına yakın olan (gözleri yakmayan) şampuanlar tercih edilmelidir. Yenidoğanda topikal uygulamadan kaçınılması gereken maddelerin başında şampuanlarda yer alan sodyum lauril sülfat (SLS) gelir. SLS çeşitli temizleyici bakım ürünlerine köpürme etkisi oluşturmak amacıyla eklenir. Vücutta iritasyona yol açar. Paraben,  bebek şampuan ve losyonları ile ıslak mendillerde bulunmamalıdır, kontakt dermatite neden olabilecekleri unutulmamalıdır.

Banyo sonrası
Deri kıvrımları yumuşak havlu ile özenle kurutulmalıdır. Banyo sonrası kokusuz, koruyucu madde ve boya içermeyen deriyi yumuşatan ve onun yapısını koruyan su kaybını önleyen emolyen de denilen nemlendiriciler kullanılmalıdır. Nemlendiriciler krem, merhem, losyon ve yağ formunda olabilir. Yaz aylarında krem ve losyon tercih edilirken, kış aylarında merhem ve banyo yağı gibi daha yoğun yağ içeren formlar tercih edilir.

Kıyafetler
Bebeğe, soğuk havaya çıktığında soğuk ve rüzgar kuruluğu artıracağı için özellikle atkı, şapka ve eldiven giydirilmelidir.
Kuru ciltli bebekler egzamaya meyilli olduklarından pamuklu, dar olmayan kıyafetler giydirilmelidir. Yünlü ve sentetik kıyafetler kuruluğu daha da arttırır.
Bebek giysilerinin de sentetik deterjanlar yerine sabunla yıkanarak iyi durulanması önerilir.

Çevre düzenlemesi
Evin oda sıcaklığının fazla ve neminin düşük olmaması sağlanmalıdır. Gerekli görüldüğünde havanın nemini artırmaya yönelik nemlendirici cihazlardan yararlanılabilir. Bebeğin cildindeki kuruluğa kaşıntı ve kızarıklık eklendiyse dermatoloğunuza başvurun.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..