Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Prof. Dr. Gülnihal Şarman

Doğru Kaynak, Doğru Bilgi, Gerçek Çözüm

Prof. Dr. Gülnihal Şarman ile Röportaj: Doğru Kaynak, Doğru Bilgi, Gerçek Çözüm

Dr. Gülnihal Şarman’ı birçoğunuz tanıyorsunuz sanırım. Kendisi çocuk doktoru ve birçok sosyal projede, çocuk sağlığı çalışmasında imzası olan biri. 25 yıllık doktorluk yaşamında binlerce bebeğe ve aileye dokunmuş, muazzam bir deneyim, bilgi kaynağı. Bu yılın başında sosyal medya için bir projeye başladı. Gerekçeleri ise çarpıcı… Lütfen bu röportajı okuyun ve okutun. 

“Doktordan Anne Babaya’’ ve ‘’Pediatrician to Parents’’. Sosyal medya için hazırlanan bu proje nasıl oluştu, neden gerek gördünüz?

 “Ama sosyal medyada öyle söylenmiyor!” dedi muayene ettiğim bir bebeğin annesi.  Bebeğini yan yatırıyormuş, gazı çıksın diye de yüzükoyun uyutuyormuş.  Sosyal medyada bazı fenomen anneler öyle öneriyorlarmış.  Oysaki bebeklerin sırtüstü yatırılmaları gerekiyor güvenli bir uyku için.   Sosyal medya uzman doktor bilgi farkı ve bilgi kirliliği o kadar artıyor ki, dayanamadım!  Güncel konulara bilimsel bir pencereden bakan bir mecranın gerekli olduğuna inanarak youtube kanallarımı açtım.  Zaten 25 sene içinde anneliğim, doktorluğum, değişik hastane deneyimlerim, hastalarımla yaşadıklarım o kadar yoğrulmuştu ki...  Artık kendimi bana özgün yorumlar yaparken bulabiliyordum.  Hastalarım bir lafımla pek çok sorularının cevaplandığını söylüyorlardı.  Yani artık halka açık bilimsel aktarımlar yapmanın  zamanı gelmişti.  Amacım güvenilir, güncel ve kanıta dayalı, dinlenmesi keyifli bir çocuk bakım kaynağı yaratmak.

Nasıl bir hazırlık aşamasından geçtiniz?

Öncelikle içime sinecek, rahat görünen, elimin altında bir ortamım olmalıydı.  Evimin bir odasını film stüdyosu yaptım.  Bir arkadaşım içini  dekore etti.  Stüdyo ışıklarımı eşim doğum günü hediyesi olarak aldı.  Yakın çevremin oylarıyla kanalın ismine karar verdik:  “Doktordan anne babaya”.  Kanalın  İngilizcesinin de olmasına karar verdik.  Onun da adını “Pediatrician to parents” koyduk.  Tabii sadece çekim yapmak yetmeyecekti.  Bir stil oluşturup, çekimler belli bir düzende kurgulanacaktı.  Zevkine çok güvendiğim mimar kızım Eda Şarman’a  teklif götürdüm.  Onun kurgulama tarafını üstlenmesi beni bayağı rahatlattı.  Takibini yaptığım bir bebeğimin, sosyal medya yönetimi yapan annesinin gurubuyla da anlaşarak paylaşım projemizi, planlarımızı oluşturduk.  Onların sayesiyle kanalları açıp yayına geçtik, Şubat 2019’da.

Bebek ve çocuk sağlığı konusunda dijital ortamda yapılan paylaşımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ortalık çok karışık…  Uzman görüşü az ve yetersiz.  Ortalık fenomenlere kalmış.  Bu kişilerin deneyimi çok kısıtlı…  İlgi çekmek için çarpıcı ve yanlış sloganlarla tıklanma çabasındalar.  İçerikler hatalı ve çoğu zaman verilen örnekler son derece kısıtlı.  “Ben bebeğimde uykuyu hallettim, siz de halledin” gibi.  Keşke bir deneyim yetseydi uzman görüşü verebilmek için!  Burada çomağı biz uzmanlara da batırmak isterim.  Uzmanlar da çok zaman ayırmıyor, kendi rahat alanlarının dışına çıkmıyorlar.  Halka uygun dilde, uygun formatta, doğru bilgiyi biz değil de kim verecek? 

Yaşanmış hikayeler ve olgular da var videolarınızda…

Dinletiyor gerçek hikayeler.  Ancak yaşanmış bir hikaye daha sonra açıklanacak başlık için bir giriş olarak kullanılmalı.  Yoksa sadece bir olgu sunumuyla ciddi bir başlık anlatılamaz.  Örneğin EVDE GÜVENLİK konusunu uygulamalı çekimlerle 12 videoda paylaştık.  Giriş videosunda oğlum 1,5 yaşındayken başımıza gelen bir ev kazasından bahsettim.  Anlattığım hikayede deneyimsizliğimi vurguladım.  Bu tür girişlerin konuyu izletmede yardımcı taktikler olduğuna inanıyorum.

Anne ve adaylarına sosyal medyadan bilgi alma konusunda, çocuk sağlığı uzmanı olarak nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

  • Ne bildiğini bilmediğiniz fenomenlerden uzak durun.  Bu kişiler sosyal medyada meşhur olmak için ortalığı karıştırıyorlar
  • Takip ettiğiniz kişinin uzmanlık alanını kontrol edin.  Artık linkedin veya internette sorgulama ile özgeçmişler kolaylıkla taranıyor.
  • Sadece bir kaynağa sabit kalmayın.  Birkaç kaynaktan konuyu dinleyin.
  • Sponsor var mı o kanalın oluşturulmasında?  Eğer varsa tek taraflı bir içerik dinliyor olabilirsiniz
  • Takip ettiğiniz kişiyi tanımıyorsanız tanıtım videosunu dinleyin.  Geçmişi, bilgileri, deneyimleri yeterli mi? Anlamaya çalışın.  Zaten eğer dolu bir geçmişi varsa bununla gurur duyarak anlatacaktır.
  • Ve son tavsiyem, “Doktordan Anne Babaya” kanalını takip edin. Türkçe bilmeyen anne babalara da “Pediatrician to Parents” kanalını tavsiye edin.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Ropörtajlar
FACEBOOK YORUMLARI
YORUMLAR

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..