Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Bebeklerde Güven Duygusu

Bebeklerde Güven Duygusu

 

 

 

Bebeğinizin varlığını öğrendiğiniz gün, bebeğiniz ile aranızda özel bir bağ kurarsınız. Bu bağı hamilelik süresince güçlendirirsiniz. Hiçbir erkeğin yaşayamayacağı, sadece kadına has bağ, sizi "anne" yapar. Daha doğmadan beslemeye, büyütmeye başlarsınız bebeğinizi. Doğum sonrası tüm gereksinimlerini karşılamak için hazırsınızdır. İşte sizin bu hazır oluşunuz bebeğinizde "temel güven duygusu"nun oluşmasını sağlayacaktır.

Dünyaya yeni gelen bebek, acıktığında doymak, uykusu geldiğinde uyumak, altını kirlettiğinde temizlenmek ister. Aslında buradaki gereksinimler yalnız bedensel gereksinimler değildir. Beslenme sırasında, annesi ile tensel temas kuran; uykuya geçerken annesinden ninni dinleyen; altı temizlenirken okşanan; kendisiyle iletişim kurulan bebek ruhunu doyurmuş olur. Bebeğin bu ihtiyaçlarını gecikmeden ve sevgiyle karşıladığınızda aslında ona güvende olduğu duygusunu hissettirmeye başlamış olursunuz. Güven duygusunu yaşayan bebek, kendisinin değerli bir varlık olduğunu hisseder. Kendisini değerli ve güvende hisseden bebek, çevresindekiler için de benzer duyguları besler. Yani, temel güven veya güvensizlik duygusu bebeğin ileriki hayatında kuracağı sosyal ilişkilerinde, diğerleri ile iletişiminde önemli rol oynar.

Sizde bebeğinize temel güven duygusunu kazandırmak istiyorsanız, anahtar kelimeniz  'koşulsuz sevgi' olabilir. Bebeğinize hep yanında olduğunuzu, ne olursa olsun onu koşulsuz seveceğinizi hissettirin. Bebeğiniz büyüyüp çocukluk çağına geçiş yaptığında da bu anahtar kelimeyi unutmayın. Çocuğunuza, oyuncaklarını toplarsan; yemeğini yersen; vaktinde yatarsan seni severim gibi şartlı sevgi sunmaktan kaçının. Bunun yerine, "seni çok seviyorum ve sağlıklı beslenmen benim için çok önemli, eğer yemeğini yersen beni çok mutlu edeceksin" gibi olumlu ifadeler kullanmaya çalışın.

Diğer önemli husus ise, hiçbir zaman çocuğunuzu gitmekle tehdit etmeyin. "Sözümü dinlemezsen, artık annen olmam; giderim; başka bir çocuğu severim" gibi çocuğunuzun güvenini zedeleyecek söylemlerden uzak durun. Tüm bunlara özen göstererek, çocuğunuza demokratik ve sevgi dolu bir aile ortamı sağladığınızda, çocuğunuzun güvenli bir kişilik geliştirdiğini göreceksiniz. Güvenli kişilik geliştiren çocuk, özerklik dönemine rahatlıkla geçiş yapabilir, ebeveynlerine bağlı kalmadan hareket edebilir, farklı ortamlarda kendini ifade edebilir. Aksine bebeklik döneminde annesi ile güvenli bağ kuramamış çocuk, kendisini değerli hissetmediği için başkaları tarafından sevildiğinden emin olamayabilir, terk edilme korkusu yaşayabilir, ebeveynlerinden ayrı kalmakta güçlük çekebilir, kendini ifade etmekte zorlanabilir. Hiçbir anne çocuğunun kişiliğinin bu şekilde gelişmesini istemez. Bu sebeple ebeveynlerin yapması gereken çocuklarının yalnızca fiziksel ihtiyaçlarını gidermekten biraz daha öteye geçip onların ruhlarına dokunmaya çabalamaktır. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..